Afyonda Düğün adetleri Bakır kap Geleneği:Afyonda yaşatılan güzel geleneklerimizden biri de doğumdan ölüme daima beraber içiçe yaşanan davetlerdir.Bu davetler düğün,sünnet düğünü,hacı düğünü,Zinardı daveti,oğlan kınası,el öpme,çeyiz indirme törenlerindeki davetlerdir.
Törenlerde sunulan yemeklere ise sıra yemekleri adı verilir.Sıra yemeklerinin bir kısmı yakın akrabalardan gelen yemeklerin sunulması ile yapılır.Bunlar,doğum,ad koyma ve ölüm yemekleridir.Bir kısmı da ev sahibinin çağırdığı aşcılar tarafından yapılır.Bu yemekler ise;Sünnet düğünü,hacı düğünü,el öpme ve çeyiz indirme davet yemekleridir.Sıra yemeklerinde ikram yapılan yemeklere Afyon'da takım adı verilir.Yemeklerin ikram sırasına'da takım düzme denir.Hemen her sıra yemeğinin bir takım düzeni vardır.En iddialı ve bol çeşitli takımı düzeni el öpme ve çeyiz indirme davetlerindeki ikramlardır.Bu yemeklerde en az üç çeşit et yemeği üç çeşit tatlı bulunur.Geleneksel sıra yemekleri meydan sofrası adı ile anılan sofralarda ikram olunur.Meydan sofraları yuvarlak,çok geniş yemek sinilerinin çevresine oniki kişinin otura bileceği büyüklüktedir.Bu sofralarda herkes ortaya konan kaptan yemek yer.Hijyenik açıdan ne kadar sakıncalı olduğu tartışılırsa da kaşığını kullanmasını bilen davetlilerce kaşığın sağ tarafı ile kaptan alınır sol taraf ile içilir.Bakır tencere ve kazanlarda kadın veya erkek aşcılar tarafından pişirilen bu nefis yemekler,bakır sinilerde bakır tas,sahın ve mertebaneler içinde davetliler içinde ikram edilir.Gelişen teknoloji ile birlikte yeni madeni kapların ortaya çıkması bakır kap kullanımını azalmasına sebeb olmuştur.Oysaki bakır kapkullanımı Anadolu kap kacak kültüründe önemli bir yere sahiptir.Geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan Afyonkarahisar halkında da bu olgunun devan ettiğini görmekteyiz.
22 Mayıs 2009 Cuma
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder