19 Ağustos 2009 Çarşamba

Afyonkarahisar Mahalle Fırınları

Afyon'da yaklaşık 96 mahallade bulunan mahalle fırınlarının sayısına baktığımızda bu fırınların daha çok gelir düzeyinin düşük olduğu mahallelerde yer aldıkları görülmüştür.Mahalle fırınlarından yararlanan kadınlarımız,evlerine unlu yiyeceklerin yemeklerin en güzel ürünlerini sunmakla beraber,sosyal yaşantılarını biraz olsun değiştirme görüşlerini arttırma,dertlerden kurtulma gibi nedenlerle bu fırınlardan vazgeçmemişlerdir.Fırına gelen kadın önce kendisine sıra gelmesini bekler.Sıra kendine geldiğinde fırında bulunan diğer kadınlarında yardımıyla hamur çok kısa sürede pişecek ekmek durumuna getirilmektedir.Ekmek 1,5 saat fırında kalır.Kadının fırına gelmesi,ekmeğin fırında kalma süresi ve ekmeğin fırından çıktıktan sonra tavlanması toplam 2,5,3 saati bulmaktadır.Bu sürede ev işinden ve sorunlarından kurtulan kadınları koyu bir sohbet beklemektedir.Fırına gelip sohbet etmek,komşulara katılmak mahalle fırınlarının töresi olmuştur.Burada yapılan sohbetlerde dostluklar pekişiyor,dertler paylaşılarak azalması gerçekleşiyor.Fırında yapılan ekmeklerin geç bayatlıyor olması,hazmının kolay olması.Fırınların günün her saati açık olması kadınlar için çok büyük yararlar sağlakmaktadır.Hamurun pişirilmeye hazırlanması.Evde hazırlanmış maya ile istenilen miktardaki un tekneye konularak yoğrulmaya başlanır.Yoğrulma hamurun elde yapışmayacak biçime geleseyin sürer.İstenilen kıvama yoğrularak gelen hamurun üzerine bir miktar un atılarak sofra beziyle örtülür.Hamur bir saat dinlendirilir.Hamur istenilen kıvama gelmiş ise tekneden kabarması taşması gerekmektedir.Bir gün önceden alınan nöbet saatine yakın ekmeğin sahibi hamurunu tekne içinde fırına götürür.Teknenin fırına gelmesinde komşular yardım eder.Fırına gelen tekne içindeki hamur fırın sahibinin ve orada bulanan komşuların yardımıyla ekmek haline dönüşür.Fırıncı kadının ekmekleri fırına sürmesiyle ekmekler yaklaşık 2 saat süre zarfında pişmiş olarak fırından çıkar.Afiyet olsun.Kaynak Afyon Belediye Yayınları

Hiç yorum yok: